Dorn terápia

A gerinc megbetegedésinek egyik leghatékonyabb kezelése, melynek alapjait a német Dieter Dorn dolgozta ki.
Ezzel a speciális manuális terápiával a terapeuta a csigolyák ízületeinek és egyéb ízületeknek az elváltozásait korrigálja. Ez egy „lágy” korrekciós technika, mely mobilizációval, nyomáspontok alkalmazásával oldja a meglévő izomblokkokat, segíti a helyes pozíciók, a szimmetrikus struktúrák visszaállítását. Az eljárás fő területe a gerinc, és annak ízületei, de ezen felül nem hagyható ki a többi kis és nagyízület sem a kezelésből, vizsgálatból.
A testtartásért felelős izmainkat a jelen korban nem tudjuk, alkalmanként nincs lehetőségünk helyesen használni. Emiatt egyes izmaink képtelenek ellátni funkciójukat. Felborul a testtartásért felelős izmok egyensúlya, s a gerinc olyan részeire is kerül terhelés, amelyek nem erre lettek kitalálva.

Életmódunk, munkavégzésünk, használati tárgyaink sajnos sokszor nem a testünk legfőbb barátai. Bármennyire is „jól megtervezett” felépítésünk van – mint mindennek -, karbantartás is szükséges alkalmanként. Ennek egyik jelzőfaktora sokszor sajnos a fájdalom. Ennek csökkentésére, megszüntetésének az egyik legkézenfekvőbb lehetősége a strukturális viszonyok javítása. Testünkben elmondható, hogy szinte minden-mindennel összefügg, így a terápia nem „találomra”, megszokott rutin szerint zajlik. Minden korrekció csak okkal történik, vizsgálat alapján. Eközben a páciensnek végig mozgásokat, gyakorlatokat kell végeznie, melyek közben történnek a korrekciók.
Első alkalommal szükséges egy elbeszélgetés, a problémák feltérképezése. Ilyenkor célszerű elhozni esetleges korábbi orvosi szakvéleményeket.
Mire számíthat aki eljön?

  • A terápia folyamatos kommunikációval történik.
  • Normál esetben 1-2 alkalom nagymértékű javulást eredményez. Nincs szükség folyamatos kezelésekre.
  • A legkritikusabb területekre otthoni „önkorrekciós” gyakorlatok elsajátítása is megtörténik, mintegy gyors segítségként egy nehéz nap végére. Így a kezelés még komplexebbé válik.

Hogy mi lehet egy eredményes terápia végeredménye? Szubjektív érzésekben a kellemetlen érzések, fájdalmak csökkenése, mely sokszor már azonnal jelentkezik, egy érzet, hogy jobban el tudjuk fordítani fejünket egy útkereszteződésben, de a strukturális változások gyakran akár egy tükörrel, mérőszalaggal is mérhetőek.

Várom szeretettel! Házy Tamás

Házy Tamás

Elérhetőségeim:

Telefon: 06-70-234-9272

Email: tamashazy1@gmail.com

ABOUT AUTHOR