A Hennafestésről

A hennát arra használták, hogy a fiatal nők testét díszítették különböző ünnepi alkalmakkor a Földközi-tenger keleti partján,  a késő bronzkortól. A legkorábbi emlékek alapján Baal és Anath legendája szerint a nők házasságukat ünnepelték meg hennázással, azt, hogy hamarosan új embernek adnak életet.

I.e. 500-ból már találtak hennával festett szobrokat a földközi-tenger partján. A termékenység és a henna összefűzése tehát korai eredetű, ma hagyományosan leginkább a Henna Előestéje alkalmával testesül meg.

-Indiai hennaminta

-Marokkói hennafestés

A házasság előtti estén leginkább a muszlimok és hinduk hennáznak, ritkábban a zsidók és keresztények között is előfordul, hogy hennával díszítik a menyasszonyt. Esetenként a vőlegény is kaphat egy ünnepi hennafestést.

Szerte a világban a következő ünnepeken alkalmazzák a hennázást: Purim, Eid, Diwali, Karva Chauth, Húsvét, Nowruz, Mawlid, és Mindenszentek napján. Néha a házi kedvencek is kapnak áldó hennafestést: a lovak, szamarak, kutyák, de a győztes harcos, a szült nő, a körülmetélt férfi is részese lehet ennek a hagyományos testfestésnek.

Ahol öröm van, ott van a henna.

Henna volt tekinthető “Barakah,” áldás volt, és alkalmazták a szerencsének, valamint az öröm és szépség. Menyasszony jellemzően volt a legtöbb henna, és a legösszetettebb mintákat, hogy támogassa a legnagyobb öröm, és szeretné a szerencse. Néhány esküvői hagyományok nagyon összetettek, mint például Jemenben, ahol a zsidó esküvői henna folyamat zajlott négy-öt napon belül a teljes, több alkalmazás és ellenállnak a munka.

A divat a mai világan módosította a hagyományos hennafestést: változtak a motívumok. Több a keveredés a különböző népek hagyományos motívumai között, gyakran alkalmaznak csillámport vagy csillámzselét a hennafestés kiegészítése képpen.

A mai hennaporok a precíz őrlési technológiának és jó tárolásnak köszönhetően tovább elállnak, jobb színező hatással bírnak.

Hagyományosan a hennafestés művészetét a Nai kaszt (egyike az alacsony rangú kasztoknak) tagjai végzik Indiában, más országokban viszont tehetséges kortárs művészek alkotnak, és munkájukért magas díjat kérnek el. A nők azokban az országokban, ahol a hennafestés hagyományosan jelen van, jól jövedelmező munkává változtatták hennafestő tudományukat. Ezek: Marokkó, Mauritánia, Jemen, Líbia, Szomália, Szudán, valamint India. Ezek a hennafestő vállalkozások gyakran egész éjjel nyitva vannak, és várják megrendelőiket.

A henna növény egy narancs-vörös-barnás pigmentet tartalmazó cserje. Ha a hennaleveleket összezúzzák, és savas közegbe kerülnek (például a hennapaszta összetevői által), megszínezik a fehérje (protein) tartalmú anyagokat. Ezt az anyagot alkalmazzuk a bőr és haj színezésére több, mint 5000 éve.

A hennafestés során a bőr felső sejtrétegeit festi meg a hennanövényben található, színező hatással bíró vegyület, a Lawsone. A festett minta színe először narancssárga lesz, majd fokozatosan bebarnul. Végleges színét körülbelül a festéstől számított 24-36 óra múlva éri el. Ez a szín fokozatosan halványodni fog a minta életének 4. napjától. Eltávolítani nem lehet, meg kell várni, hogy magától lekopjon.

A hennapaszta zöldes-barnás árnyalatú fogkrém sűrűségű krémes valami, amit un. hennatölcsérrel viszek fel a bőrre.

A hennapaszta összetevői teljesen természetesek: cukor, citromlé, a hennapor valamint 100%-os illóolajok.

A henna növény, latinul Lawsonia Inermis egy narancs-vörös-barnás pigmentet tartalmazó cserje. Ha a hennaleveleket összezúzzák, és savas közegbe kerülnek (például a hennapaszta összetevői által), megszínezik a fehérje (protein) tartalmú anyagokat. A lawsone vagy lavsonia nevű vegyület kémiai reakcióba lép a bőr vagy haj fehérjéivel – a keratinnal. Ezt az anyagot alkalmazzuk a bőr és haj színezésére több, mint 5ooo éve. Molekulájának mérete nagyobb, mint a fehérjék építőkövének, az aminosavaknak mérete, de kisebb, mint a cukor (szacharóz) molekulája.

Ez a vegyület narancsvörösre színezi a bőrt, majd a szín később sötétedik: barna, barnásvörös lesz a bőrön hagyott minta. Ha a hennapaszta színezőanyagban gazdag volt, a minta élénk színű lesz, és hosszabb ideig megmarad. Persze a minta színe nem csak a henna növény lawsone tartalmától függ.

A henna levele egészben nem használható színezésre. A leveleket meg kell őrölni ahhoz, hogy a festékanyag hozzáférhetővé váljon.

A hennafestés a legelterjedtebb Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten, és Észak-Afrikában, ahol már több ezer éve hagyományos, ünnepekhez kapcsolódó testdíszítési mód. Ez a testdísz 1-2 hétig marad meg a bőrön.

A hennafestés során a bőr felső sejtrétegeit festi meg a hennanövényben található, színező hatással bíró vegyület, a Lawsone. A festett minta színe először narancssárga lesz, majd fokozatosan bebarnul. Végleges színét körülbelül a festéstől számított 24-36 óra múlva éri el. Ez a szín fokozatosan halványodni fog a minta életének 4. napjától. Eltávolítani nem lehet, meg kell várni, hogy magától lekopjon.

Miért sötétedik a hennaminta, miután a hennapaszta lehullott a bőről?

Ha eltávolítjuk a megszáradt hennapasztát a bőrről, a minta több oxigénhez jut, oxidálódni fog. Ez segíti a szín mélyülését. Minél szárazabb és vastagabb a bőr, minél magasabb a hennapor Lawsone tartalma, annál sötétebb lesz a festett hennaminta. Az oxidációs folyamat intenzívebb lesz, ha gőzöljük vagy melegen tartjuk a frissen festett felületet. A bőr természetes izzadási folyamata is segíti a sötét színű minta előtűnését.

Miért sötét a hennaminta a talpon és a tenyéren?

Ezeken a testrészeken akár 5o-1oo sejtsor is található a bőr felső rétegében. Egyéb testrészeken ennél kevesebb sejtsor van. Mivel a henna ezeket a sejteket tudja megfesteni, ezért a kopási folyamat is tovább fog tartani. Azok az emberek, akik sokat járnak mezítláb, vagy fizikai munkát végeznek, vastagabb felső sejtréteget “növesztenek” talpukon, tenyerükön.

Minél vastagabb a bőr, annál tartósabb lesz a hennaminta. Az egészséges, jól táplált emberek bőrén tovább marad meg a hennaminta, mint a beteg vagy kevésbé jól táplált emberek bőrén.

Találkozunk a hennafestő tanfolyamon az Atlantiszban!10557360_10204201280371346_1632429267447785917_n

Hegedűs Gyöngyvér

Hennafestő művész

hegedus.gyongyver@gmail.com