Herczegh Tímea

Herczegh Tímea

Elérhetőségeim: 

herczegh.timea@gmail.com

+36-70-3259111

Klinikai gyermek szakpszichológus,  Pszichodramatista és gyermekpszichodráma kiképző, Mediátor, Baba-mama terapeuta

1994-ben végeztem a Debreceni Egyetem pszichológia szakán. Diplomaszerzés után Budapesten, a XIX. kerületi nevelési tanácsadóban helyezkedtem el, ahol azóta is pszichológusként dolgozom. Munkám során 0-tól 20 éves korú gyermekekkel, serdülőkkel, fiatal felnőttekkel találkozva – a gyermekkori pszichés, illetve nevelési problémák széles skálájával találkozom, illetve tanácsadás keretében szülőkkel is foglalkozom. 

1998-ban elvégeztem a Magyar Individuálpszichológiai Egyesület bábterápiás képzését, 1999-ben a Hajnal Imre Orvostovábbképző Egyetemen szakvizsgáztam gyermekpszichológiából, így klinikai- és mentálhigiéniai gyermekszakpszichológus képesítést szereztem. 2006-ban elvégeztem a gyermekpszichodráma vezetés alapfokát, 2008-ban a gyermekpszichodráma vezetés felsőfokán képződtem tovább, és azóta folyamatosan vezetek gyermekpszichodráma csoportokat óvodások és iskolások számára. A gyermekpszichodráma kiképző képesítést is megszereztem, így felnőtteknek is oktatom a módszert. 2010-ben mediátor képzésen vettem részt. 2011-ben elsajátítottam a baba-mama terápia módszerét.

Budapesten 2009-ben indítottam el a gyermekpszichológiai magánrendelésemet, 2014-től pedig a gödöllői Atlantisz Életmód Központban is dolgozom.

Milyen problémákkal fordulhat hozzám?

– nevelési nehézségek,

– veszteségek (haláleset, válás, költözés, iskolaváltás) feldolgozása,

– táplálkozási zavarok,

– alvászavarok,

– enuresis nocturna (éjszakai ágybavizelés),

– obstipáció,encoprézis(székelési problémák)

– tanulási zavarok,

– egyéb szorongásos zavarok (körömrágás, tic),

– pszichoszomatikus betegségek (fej- és hasfájás,szédülés, hányinger)

– hiperaktivitás,

– magatartási- és beilleszkedési problémák,

– iskolaérettség megállapítása,

– intelligenciaszint mérése,

– kötődési problémák,

– testvérféltékenység,

– óvoda- és iskolafóbia,

– jelentős változás a gyermek szokásaiban, hangulatában.

A kapcsolatfelvétel és kivizsgálási szakasz:

Első alkalommal – az előre megbeszélt időpontban – az édesanya egyedül vagy az édesapával együtt jön el hozzám. Ekkor a közel egy óra alatt megbeszéljük, mi a probléma, miben tudok segíteni. Megosztják velem a gyermekkel kapcsolatos fontos információkat. Felveszem az anamnézist, ami a gyermek és a család eddigi életútját, fejlődési szakaszait tartalmazza. Ez az “összefoglalás” sokszor a szülőknek is hasznos, már ekkor újabb gondolatokat ébreszthet, ezáltal bizonyos információk számukra is újabb jelentőséget nyerhetnek.

Ezt követi a gyermekkel való munka, azaz a pszichodiagnosztikai szakasz, mely 3-5 alkalomból áll. Ezeken az üléseken a gyermek egyedül van jelen, de természetesen szükség esetén a szülő is bejöhet. Különböző tesztekből, rajzokból, a gyermek játékából, megfigyeléséből térképezem fel a gyermek személyiségét és problémáit. 

Végül ismét egy szülőkonzultáció következik, ahol megtörténik a visszajelzés, megbeszéljük a segítségnyújtás kereteit és módját.

ZEMEDRÁ

(Óvodásoknak és kisiskolásoknak tartott csoportjaim)

A számítógépes játékvilág egyre inkább elveszi az időt a gyerekektől a természetes, spontán játék rovására. A ZEMEDRÁ (Zene-Mese-Dráma) csoportokban a gyermekeket segítem abban, „visszaszocializálódjanak” a mesék világába zene, mesehallgatás, dramatizálás, játék segítségével. A terápia alatt (15-20 héten keresztül) a terápiás eszközök lehetőséget biztosítanak egy varázslatos világ megteremtésére. E szimbolikus térben a gyerekeket érő tapasztalatok egyre több bátorságot és erőt adnak ahhoz, hogy képesek legyenek öngyógyító mechanizmusaik mozgósítására és egy saját mese megalkotására, rendezésére, eljátszására.

Mozgás – Tánc – Meditáció

(csoport 12-14 éves lányoknak)

Ebben a korban a gyermekek – testi, lelki átalakulásaik miatt – sokszor vacakul érzik magukat a bőrükben. Tükörbe néznek, és semmi nem tetszik abból, amit látnak.

Táncpedagógiai és pszichoterápiás tapasztalataim egyaránt azt mutatják, hogy aktívan táncoló, mozgást végző gyerekeknél ez a „sehogy sem tetszem magamnak” érzés sokkal ritkább, és a kiskamasz korra jellemző érzelmi viharok sem annyira hullámzóak.

Szeretném a velem táncoló, kamaszodó, nőiesedő lányokat egy olyan világba bevezetni, visszavezetni, amire még emlékeznek: a mozgás kisgyermekkori, felhőtlen, varázslatos világába. A foglalkozásokon a szabad táncnak éppolyan fontos szerepe van, mint a kötött formáknak.

A lépéseket különböző népek táncaiból kölcsönöztem, némileg átformáltam őket, ezért egyszerűek, könnyen elsajátíthatóak, ugyanakkor élvezetesek és látványosak.

A foglalkozás bemelegítő részében érzelemkifejező mozgásos játékokkal kezdünk, hogy megtudjuk, ki hogyan érkezett a „közös térbe”. Ezután táncos formában folytatjuk ízületeink, izmaink felmelegítését.

A dinamikus szakaszban az egész testünket megmozgató rövid koreográfiák segítségével fejlesztjük az egyensúlyérzékünket, hajlékonyságunkat, állóképességünket, testtartásunkat és kecsességünket.

A mozdulatok végzése közben segítségül hívom lélektani ismereteimet, tapasztalataimat, a mozdulatokhoz olyan szavakat, mondatokat társítva, amelyek segítik az önismeretet, felébresztik a képzelőerőt, fejlesztik a kifejezőkészséget, ezáltal az érzelmek is a megfelelő mederbe terelhetőek.

Az óra vége felé haladva tai-chi, chikung, jóga, légző- és lazító gyakorlatokkal csendesítjük el elménket, izmainkat, egész testünket, miközben andalító, gyönyörű zene szól a háttérben.

A foglakozás levezető részében rövid relaxáció, meditáció történik, ami segíti az elvégzett munka jótékony hatásainak beépítését, érezhetjük általa, hogy az együtt eltöltött óra mennyire feltöltött bennünket vitalizáló energiával.

A csoport célja, hogy a kamaszodás és nőiesedés problémáival szembenéző lányok – a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően – testüket jobban megismerjék, elfogadják, megszeressék, tiszteljék, ezáltal felfedezzék saját külső és belső értékeiket, végső soron nagyobb becsben tartsák önmagukat. Célunk még az is, hogy érezzük a tánc meditatív hatását, megtapasztaljuk, hogy lelkünk és elménk egyaránt megpihen a táncolás közben.

Vissza