“M.T.M.” Mozgás-Tánc-Meditáció Timivel

Csoport 12-14 éves lányoknak

Ebben a korban a gyermekek – testi, lelki átalakulásaik miatt – sokszor vacakul érzik magukat a bőrükben. Tükörbe néznek, és semmi nem tetszik abból, amit látnak.

Táncpedagógiai és pszichoterápiás tapasztalataim egyaránt azt mutatják, hogy aktívan táncoló, mozgást végző gyerekeknél ez a „sehogy sem tetszem magamnak” érzés sokkal ritkább, és a kiskamasz korra jellemző érzelmi viharok sem annyira hullámzóak.

Szeretném a velem táncoló, kamaszodó, nőiesedő lányokat egy olyan világba bevezetni, visszavezetni, amire még emlékeznek: a mozgás kisgyermekkori, felhőtlen, varázslatos világába. A foglalkozásokon a szabad táncnak éppolyan fontos szerepe van, mint a kötött formáknak.

A lépéseket különböző népek táncaiból kölcsönöztem, némileg átformáltam őket, ezért egyszerűek, könnyen elsajátíthatóak, ugyanakkor élvezetesek és látványosak.

A foglalkozás bemelegítő részében érzelemkifejező mozgásos játékokkal kezdünk, hogy megtudjuk, ki hogyan érkezett a „közös térbe”. Ezután táncos formában folytatjuk ízületeink, izmaink felmelegítését.

A dinamikus szakaszban az egész testünket megmozgató rövid koreográfiák segítségével fejlesztjük az egyensúlyérzékünket, hajlékonyságunkat, állóképességünket, testtartásunkat és kecsességünket.

A mozdulatok végzése közben segítségül hívom lélektani ismereteimet, tapasztalataimat, a mozdulatokhoz olyan szavakat, mondatokat társítva, amelyek segítik az önismeretet, felébresztik a képzelőerőt, fejlesztik a kifejezőkészséget, ezáltal az érzelmek is a megfelelő mederbe terelhetőek.

Az óra vége felé haladva tai-chi, chikung, jóga, légző- és lazító gyakorlatokkal csendesítjük el elménket, izmainkat, egész testünket, miközben andalító, gyönyörű zene szól a háttérben.

A foglakozás levezető részében rövid relaxáció, meditáció történik, ami segíti az elvégzett munka jótékony hatásainak beépítését, érezhetjük általa, hogy az együtt eltöltött óra mennyire feltöltött bennünket vitalizáló energiával.

A csoport célja, hogy a kamaszodás és nőiesedés problémáival szembenéző lányok – a rendszeres gyakorlásnak köszönhetően – testüket jobban megismerjék, elfogadják, megszeressék, tiszteljék, ezáltal felfedezzék saját külső és belső értékeiket, végső soron nagyobb becsben tartsák önmagukat. Célunk még az is, hogy érezzük a tánc meditatív hatását, megtapasztaljuk, hogy lelkünk és elménk egyaránt megpihen a táncolás közben.

Szeptembertől, Csütörtökön: 16:30-18:00

Elérhetőségeim:

herczegh.timea@gmail.com

+36-70-3259111

ABOUT AUTHOR