Transzcendentális Meditáció Gödöllőn

TRANSZCENDENTÁLIS MEDITÁCIÓ ELŐADÁS GÖDÖLLŐN (ingyenes) 

2018. Május 23. 18:00-20:00
Művészetek Háza

Gödöllő, Szabadság út 6.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

A  tanfolyam időpontja júniusban lesz az Atlantisz Életmód Központban!

Napi kétszer húsz perc az egészségért!

Korunk népbetegsége a stressz. Ebben a rohanó, elvárásokkal teli világban egyre nagyobb terheket cipelünk, amiket talán nem is veszünk észre időben. Gyógyszerek felíratása helyett próbáljunk meg önmagunkon segíteni, hiszen hosszú távon másra úgysem számíthatunk. A transzcendentális meditáció egy lehetőség arra, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk.
A technikáról Dömsödi András Transzcendentális Meditáció (TM) tanárt kérdeztük.

 

Első körben tisztázzuk, mit is jelent a Transzcendentális Meditáció?

Ez egy mentális technika, amely a világon a legegyszerűbb és leghatékonyabb meditációs módszer. Túl a gondolkodáson, túl az elmélkedésen a végtelen és határtalan csend állapotában egy tiszta, éber tudatosságba lépünk, ezt hívjuk transzcendálásnak.

 

Hogyan találkozott a TM-technikával? Miért fontos önnek?

Akkoriban nem voltam megelégedve az életemmel, bohém voltam, stresszel és fáradtsággal túlterhelve éltem a hétköznapokat. Egy újságban láttam 1999-ben egy TM-tanfolyamra szóló meghívót, elmentem az előadásra és részt vettem a képzésen. Ezután megszűntek a hangulatváltozásaim, a szenvedés, a kedvtelenség és rögtön tudtam, hogy mindig ezt kerestem. Teljesen más életérzést adott, mint korábban bármi más: megszépült minden, sok öröm és boldogság van bennem azóta. Nem tudnám elképzelni az életemet a TM gyakorlása nélkül.

 

Miben tér el a TM más meditációs technikáktól?

A TM egy ősi, védikus hagyományból ered, amit Maharishi Mahesh Yogi hozott el a világnak 1957-ben. Személyesen képezte ki a tanárokat, hogy eredeti módon adják át a tudást tanítványaiknak. Maharishi és mestere Guru Dev, a hagyomány bölcs mesterei, akik a tudatosságuk legmagasabb szintjén átlátták az egész világegyetem működését. A leghatásosabb technikát adták meg a jelen kornak, amivel elérhetjük az élet legmagasabb célját. A legtöbb technikához a mai korban már hozzáadtak vagy elevettek, így azok nem tiszta forrásból erednek, ezért hatástalanná váltak. A Transzcendentális Meditációban az elme természetes működését vesszük alapul. Egy rezgést használunk, amibe az elménk belekapaszkodik és a gondolkodó elmét elviszi a végső valóság forrásába, a tiszta tudatba, az ok nélküli boldogság állapotába. Ezért hívjuk a TM-et egy könnyű, természetes technikának.

 

Hogyan működik a TM?

Ez egy nagyon könnyen elsajátítható gyakorlat, nincs benne koncentráció vagy erőlködés. Mindenkinek sikerül. Nem hit kérdése vagy a tudatos ellazulásé. Itt minden magától működik a legtermészetesebb módon. A könyvekből és az internetről a tanítás élő és hagyományőrző jellege miatt nem lehet elsajátítani, csak Maharishi által személyesen kiképzett TM-tanártól tanulható meg. A tanár a tanítványnak kiválaszt egy speciális rezgést, azaz hangzást, egy úgynevezett mantrát és annak helyes használatát megtanítja. A TM gyakorlata által a tudatos elménk lecsendesedik és egy egyedülálló mély pihenést hoz létre. Ebben a nyugalomban regenerálódás és öngyógyító folyamat kezdődik meg. A meditáló boldog, békés, szeretetteljes állapotot tapasztal nyugalommal és pihentséggel együtt.

 

Melyek a TM jótékony hatásai?

Ez egy önfejlesztő gyakorlat, ami a legnagyobb stresszcsökkentő hatást érte el a jelen korban. A világ 35 országában 250 egyetemen csaknem 700 kutatással bizonyították a TM jótékony hatásait.  Az emberek már az első naptól beszámolnak a nyugodtságról és a csökkenő feszültségről. Megszűnik az aggódás, emelkedik az energiaszint, kreatívabbak leszünk és jobb, tisztább gondolkodásunk lesz. Eltűnik a fáradtság, ezzel megszűnik az álmatlanság. Az alvászavarral küzdők is rövid időn belül visszakapják az éjszakai nyugodt alvás minőségét. A mentális zavarok, pánik, fóbiák, gátlások, szorongás, a fejfájás – minden, ami stressz alapú probléma – fokozatosan javulnak. A technika gyakorlása által megszabadulhatunk a káros szenvedélyektől. Nagyfokú elfogadás jelenik meg az életünkben és könnyebben dolgozzuk fel a korábban nagy kihívásnak számító élethelyzeteket. Ha egy adott nemzetben, akár városban vagy faluban az embereknek az egy százaléka együtt meditálna, akkor drasztikusan csökkennének a negatív hatások, mint például a bűnözés, a balesetek és az elhalálozási statisztikák. A világ problémáira már megvan a megoldás csak használni kellene.

További információ: www.transzcendentalis-meditacio.hu

ABOUT AUTHOR