Whu Shuang Dao Yin – Kínai gerinctorna

A DaoYin kínai gerinctorna a hagyományos kínai orvoslás része, sőt annak legrégebben kialakult gyógyító terápiás rendszere. Maga a kínai gerinctorna egy több mint 2000 éves mozgásrendszer, olyan gyakorlatokból épül fel, melyek a gerinc egészségét szolgálják. A gyógyításra szánt gyakorlatok egységes neve a Dao Yin.

A kínai orvoslásban kezdetben az összes típusú mozgás-légzés gyakorlatot Dao Yinnek nevezték. Voltak mesterek, gyógyítók, akik képesek voltak érzékelni a Qi jelenlétét, megfigyelték bizonyos mozdulatok hatásait a Qi áramlására. A sokféle mozgás-légzés gyakorlatot az idők során tematizálták, sokféle iskola alakult ki, mindegyiknél más és másféle elméleti elgondolás köré csoportosították a különféle gyakorlatokat.

Alapvetően két meghatározó iskoláról érdemes szólni. Az egyik a Nei Gong, amely belső gyakorlatokat (légzés, tudat) végez, pl.: qigong, a másik a Wai Gong, ez külső gyakorlatokkal (mozgás) dolgozik pl. taiqi).

A WuShuang Dao Yin kínai gerinctorna ez utóbbihoz tartozik.

A WuShuang Dao Yin egyedülálló (a neve is ezt jelenti; WuShuang = egyedülálló) a sokféle mozgás-légzés gyakorlat között, mert ez az egyetlen stílus, amely kimondottan gerincgyógyászattal foglalkozik és olyan gyakorlatokat alkalmaz, amelyek a gerinc egészségét szolgálják. A korábban létrejött iskolák közül egyik sem hasonlít hozzá.

A Dao jelentése vezetni, a Yiné húzni.

A Dao Yin értelmezése ez alapján: átvezetni a Qit az energiatesten a légzés irányításával.

A kínai orvoslás ezt a folyamatot a negatív Qitől való megtisztulásnak nevezi. A Dao Yin gyakorlatok az ízületek és izmok blokkjait oldják és a csontokat igazítják helyre, így megelőzve különböző betegségeket. A WuShuang DaoYin egyedülálló módon ötvözi a nyugati orvostudomány ismereteit a több ezer éves kínai hagyományokkal.

 

Célja:

  • Kivezeti a szervezetet a mozgásszegény életmódból.
  • Nyújtja az izmokat, csökkenti az ízületi beszűköléseket, rövidüléseket; növeli a mozgástartományt.
  • Felkészíti a légzőrendszert és a keringési rendszert a fokozott igénybevételre.
  • Növeli a testtudatosságot, javítja a testkontrollt.
  • Aktiválja az ízületi folyadék képződését.
  • Helyreállítja a meridiánok lumenét (átmérőjét).
  • Megnöveli a wei qi (védekező csí) mennyiségét a testfelszínen
  • Mérsékli a csigolyameszesedést és a porckorongsérv tüneteit.
  • Fejleszti az egyensúlyérzéket és a koncentrációt.

 

Korra és nemre való tekintet nélkül bárki gyakorolhatja, előképzettség nem szükséges.

Ha gerinc- és derékfájásod van azért, ha nincs akkor azért. 🙂 Mint tudjuk a kismamák nagy része szenved hát- és derékfájástól, sokaknál a szülés előtt kialakul ez, később a cipekedés, gyerek emelgetése csak ront a helyzeten. A hát izmait edzeni kell, a torna erre nagyon alkalmas, ugyanakkor oldja az izomgörcsöket, javítja a tartást. Mindezen túl egy jó kikapcsolódási lehetőség is, amire szerintem minden anyának szüksége van.:) Nagyon jó eredményeket érhetünk kezdődő sérv, Scheuermann-kór esetén, hatékonyan kezelhetőek a gerincdeformitások, mellyel enyhül a fájdalom. Ajánlott a torna azoknak is, akik a mozgás szépségét tartják elsődlegesnek, szívesen végeznek összehangolt, koncentrációt igénylő mozdulatokat. Tulajdonképpen mindenki találhat valamit a DaoYin-ben, amiért érdemes elkezdeni a gyakorlását.

Az óra 90 perc, ára 1.700.-/alkalom
bérlettel: 7.500.-/5 alkalom (érvényes 2 hónapig)

Szerda: 8:30-10:00

Péntek: 18:30-20:00

Várlak szeretettel!

Sebők Judit gerinctorna terapeuta
tel.: +36-20-451-3726

http://gerinc-torna.hu/

 

ABOUT AUTHOR